Непознатият манголд – красив и полезен
Снимки: pixabay.com
Манголдът все още не е много добре познат у нас, макар че е бил известен още в Древна Гърция и Рим. Ще го срещнете и с наименованието спанаково или листно цвекло.
Няма как да остане незабелязан – неговите ярко оцветени дръжки в червено, жълто, оранжево, лилаво определено привличат вниманието. Но въпреки всичко той остава в сянката на своите родственици – спанака, лапада и червеното цвекло.
Популярността му обаче расте в последните години. Той е наречен суперхрана, заради полезните си свойства. Богат е на витамин А, витамин С, витамин К и витамини от група В.
Освен това консумацията на манголд ще достави на организма ни още :
- желязо
- калций
- магнезий
- калий
- манган
- мед и фосфор
- есенциални аминокиселини
- протеин
- лутеин и фибри
Листата на манголда са подобни на спанака и се използват по същия начин, а дръжките освен цветни и красиви са и много вкусни. Те са подобни на аспержи. Достигат дължина около 25 см.
Друго предимство на манголда е, че можете да го отглеждате целогодишно. Освен в градината той може да вирее добре и на перваза в кухнята ви.
Предполага се, че родината на манголда е Западна Европа. Това двугодишно тревисто растение обикновено се отглежда като едногодишно. Всъщност, ако се погрижите добре за него през зимата и го защитите той може да оцелее през студените месеци и да ви зарадва със свежи зелени листа напролет.
Манголдът достига височина до 60-70 см, в зависимост от сорта. Има различни сортове манголд, някои са с по-едри листа други с по-дребни. На някои листата са много къдрави. Дръжките също са с различни цветове – жълти, оранжеви, червени, лилави.
Манголдът освен вкусен и полезен е и изключително красив. Именно заради разноцветните си дръжки. Той може да се използва и като цвете в цветни фигури и композиции.
Отглеждане
Манголдът е взискателен към почвата. Той се развива добре на плодородни и влажни почви, но имайте предвид, че не понася преовлажняването. Много добре се развива на почви богати на азот и калий.
Той е студоустойчив и в по-топлите региони съвсем нормално оцелява през зимата и през пролетта ще ви зарадва със свежи зелени листа. Манголдът е по-малко взискателен към светлината за разлика от цвеклото.
Можете да го отглеждате и на места с лека сянка. При такива условия листата му имат по-нежен вкус, но дръжките не са така ярко оцветени.
Засява се на три пъти:
- 1 посев – през първата половина на май
- 2 посев – през юли
- 3 посев – края на октомври- началото на ноември
Семената се засяват на гнезда по 3-4 броя семена. Разстоянието между гнездата трябва да е около 25-40 см. Дълбочината на засяване е 2-3 см.
Не е препоръчително в оранжерията да засаждате в близост домати и манголд. Причината е, че те имат различни изисквания към влажността. Доматите обичат по-редки, но обилни поливания, докато манголдът предпочита регулярните.
Затова е по-добре да го отглеждате заедно с краставиците в оранжерията. Но по принцип, ако условията позволяват, е добре да отглеждате манголда на открито.
Събиране на реколтата
По правило след 60-70 дни от засяването можем да берем листовия манголд, а след 90-100 дни – дръжковия манголд. През септември изкопаваме и пресаждаме манголда в саксии и ги поставяме на светло (от края на декември до началото на януари, при температура от +20 - + 25 ° C).
В градината
Както казахме манголдът е изключително красив и ефектен заради цветните си стъбла и често ще го срещнете и в цветните лехи. Той не остава незабелязан от градинарите и те често го включват в градинските композиции.
Може да го засеете на бордюри, както и да оформите цветни фигури с него. Ефектните му цветни стъбла ще внесат много интересен щрих в градината ви.
В саксия
Голямо предимство на манголда е, че може да се отглежда и в саксии като стайно растение. Така освен че ще ви радва с красотата си, ще ви осигурява и пресни свежи листа за салата или някое ястие. Ако ще отглеждате манголда в саксия, тя трябва да е с височина не по-малко от 30 см.
Когато отглеждате манголда като стайно растение е добре да го поставите на перваза на югозападен или югоизточен прозорец. Разсадът засяваме в саксия като стайно растение, като е много важно да осигурите добър дренаж.
Почвеният субстрат трябва да бъде плодороден и рохкав. През лятото изнесете саксията на слънце. Подхранването е с комплексни торове и се прави два пъти в месеца.
На трапезата
Както вече споменахме манголдът е изключително полезен и е добре да го включвате често в менюто си. Листата може да използвате сурови, а дръжките, задължително сготвени. Те имат вкус, наподобяващ този на аспержите и се приготвят по същия начин.