Пайнбери - бяла ягода с вкус на ананас
Снимка: pixabay.com
Пайнбери е уникален сорт ремонтантна ягода, която все още не е толкова добре позната у нас. Тя е наистина уникална! Нищо в нея не е обичайно. Нито цветът, нито вкусът, нито ароматът. Оригинална и изкушаваща, тя няма да ви остави безразлични. По вкус и аромат прилича на ананас, което личи и от името й.
Бели ягоди се появяват в средата на 18-ти век в Европа, като резултат на кръстосване на различни видове диви ягоди от Северна и Южна Америка.
Ягодите пайнбери са по-дребни. След узряването те от зелени стават бели, а семената - наситено червени. Тогава ягодата вече се счита за узряла. Вътрешността може да е бяла или розова. Препоръчва се пайнбери да се отглежда в оранжерии, защото е изключително топлолюбива.
Растенията на ягодите пайнбери не надвишават 20 см, листата са едри, а цветовете бели. Ананасовата ягода е устойчива на болести и вредители. Най-добре е да се консумира свежа в пресен вид. Поднесете я със сладолед или като декорация на десерти и сладкиши. Може смело да я добавяте в напитки или пък салати.
Освен това към нея спокойно могат да посягат и алергичните към ягоди, защото в пайнбери е нарушен протеиновия синтез, точно този, който е отговорен за образуването на червени плодове.
Как правилно да отглеждаме пайнбери?
Пайнбери не е ягода за всеки. Тя е за тези, които обичат нестандартното и оригиналното. Които са достатъчно смели да приемат предизвикателството, да нарушат традицията и да отгледат една по-различна ягода.
Иначе в нейното отглеждане няма нищо трудно и различно. Тя се отглежда като всички останали сортове ягоди. Само трябва да имате предвид, че е топлолюбива и е добре да я отглеждате в оранжерия или на слънчево и сухо място.
За подготовката на почвата е добре да използвате минерални и органични торове. Допълнителен плюс на белите ягоди е фактът, че те не представляват интерес за птиците.