Ревенът е многодишно растение от семейство Лападовидни. Той е много хранително и вкусно растение, което е непретенциозно и лесно за отглеждане. При правилна грижа ревенът ще ви зарадва с богата реколта. Освен това той може да се отглежда целогодишно.
Основни характеристики на ревена
Ревенът е многогодишно растение с добре развита коренова система и здрави стъбла в червеникав цвят. Те могат да достигнат до няколко метра дължина.
Листата, които се намират в основата на растението са по-големи от всички останали. Те растат на гъсти и силни дръжки в зелен и червен цвят, дължината на които може да достигне до половин метър и широчина - 3-4 см.
Ревенът има доста кратък вегетационен период и дава богата реколта. В кулинарията се използва месестите дръжки на ревена. Те съдържат голямо количество витамин С, каротин, захар, органични киселини, пектин, калиеви и калциеви соли и др.
Съвет: Използвайте само младите дръжки на ревена, защото в по-старите се натрупва оксалова киселина, която не само че не е полезна, но и дори е вредна за организма.
Съществуват повече от 50 вида ревен, повечето от които растат предимно в Азия.
Засаждане на открито
Макар ревенът да е непретенциозно растение трябва добре да изберете почвата, в която ще го засеете, защото от това ще зависи, колко богата ще е реколтата ви. Мястото не е задължително да е слънчево, ревенът вирее добре и на сянка. Но почвата задължително трябва да е плодородна и влажна.
Ревенът може да се размножава чрез семена и чрез коренища.
Грижи за ревена
Някои сортове ревен могат да се отглеждат целогодишно – не само в ранна пролет, но и през лятото и дори до късно есента. Ревенът се отглежда лесно. Освен това той е устойчив на болести и вредители.
Не използвайте дръжките на ревена в годината на неговото засаждане. Най-добре е да започнете да събирате реколтата на втората или третата година след неговото засаждане.
Подхранване (торене) на ревена
Ревенът не се нуждае от много торене. Достатъчни са 2-3 подхранвания за целия вегетационен период. Нашият съвет е да избирате органични препарати.
Как можем да консумираме ревен?
Ревенът има специфичен кисел и освежаващ вкус и е идеален за сок, компот, плънка за сладкиш, от него могат да се приготвят желе, кисел или ободряваща напитка.
Защо да включим в менюто си ревен?
Консумирането на ревен подобрява храносмилането, лекува гастрит, засилва апетита. Освен това подобрява перисталтиката на червата и води до пречистване на организма. Стимулира отделянето на стомашен и жлъчен сок, което ускорява обмяната на веществата. Ревенът се използва и в борбата срещу затлъстяването.
Произход: ХоландияВ НАЛИЧНОСТ ПРЕЗ М. ФЕВРУАРИ