Да отгледаме... броколи!
Снимки: Pixabay.com
Броколите са изключително полезен зеленчук, затова трябва да направим всичко възможно, за да присъстват по-често на трапезата ни. Те съдържат голямо количество витамини С, К, В и фолиева киселина.
Богати са също така на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. Освен това съдържат и сулфорафан, който е на най-мощното антиканцерогенно вещество.
За съжаление броколите не се срещат често и в градините ни, въпреки че у нас има подходящи условия за отглеждането им.
На външен вид броколите много напомнят карфиола, само че цветът им е зелен. През първата година стъблото им пораства до 70-80 см и на върха му се оформят много цветоноси.
Тези цветоноси са увенчани с гъсти гроздове от зелени пъпки, които са разположени в рехава, средно голяма глава. Именно тази глава се яде, като се отрязва преди да разцъфти. Ако се забавите с прибирането на реколтата и цветовете пожълтеят, броколите вече не са подходящи за консумация.
В каталога ни ще намерите разнообразие от сортове, които да засеете в градината си.
Много предпочитани от нашите клиенти и с отлични отзиви са видовете:
- Броколи Зен F1 – това е средно ранен до късен сорт. Периодът на вегетация след разсаждане е 90-95 дни. Има средно голяма, тъмнозелена глава с форма на купол. Главата е плътна и стегната. Сортът се реколтира през есенно зимния период. Устойчив на брашнеста мана.
- Броколи Маратон F1 – Този сорт е подходящ, както за свежа консумация, така и за преработка. Лесен за отглеждане, с много добра адаптивност при различни климатични условия. Формира глави с тегло 500 - 700 г, с много добър пазарен вид.
Вегетационен период 80 - 90 дни след разсаждане. Месец на реколтиране - октомври - ноември. Препоръчителна сеитбена норма за развитието на растенията и максимален добив е - 3 700 раст/дка.
Как да отгледаме броколи сами?
Засяване
Броколите се отглеждат от разсад. Семената се засяват в началото на март до средата на месеца. При избора на формите за разсад имайте предвид, че е добре те да са с дълбочина 25 см. След като засеете семената е важно да следите за температурния режим в помещението.
Температурата до поникването на семената трябва да е около 19-20 градуса. Веднага след поникването тя трябва да се понижи до 9-11 градуса за около 7-8 дена. След това температурата трябва да се регулира спрямо времето.
При слънчеви дни да е около 15-17 градуса, а в облачни – 12-13 градуса. Вечерта трябва да поддържате температура около 8-10 градуса.
Поддържайте влажността в помещението около 80-85%. Старайте се почвата да не остава суха, но все пак и не трябва да преполивате разсада.
Пикирането може да се прави на 14-15 ден. Бъдете внимателни да не повредите корените на растенията. Добре е преди това да полеете разсада.
Докато укрепват младите растения ги предпазвайте от преките слънчеви лъчи. Едновременно с това трябва да повишите температурата в помещението до 20-22 градуса.
Две седмици преди пресаждането на разсада на постоянно място е време да започнете да го закалявате като постепенно го изнасяте навън и увеличавате часовете, които прекарва там.
Пресаждане
Обикновено разсадът на броколите се пресажда на постоянно място, когато са минали около 40-50 дни от засяването му. Към този момент той трябва да има пет или шест същински листа.
Избор на място
За броколите изберете максимално открит и добре осветен участък. Ще е добре ако е защитен от северната страна от студени ветрове.
Ако спазвате сеитбооборота, добри предшественици за броколите са:
- моркови
- лук
- зърнени култури
- бобови растения
- картофи
Лоши предшественици са:
- цвекло
- репички
- домати ряпа
След тях броколите могат да бъдат засадени на същото място след четири сезона.
Почва
Подходящата почва за броколите е неутралната или слабо алкалната почва, с pH от 6,5 до 7,5. Подготовката на почвата за засаждане на разсада трябва да започне през есента, но можете да направите това и през пролетта, поне една седмица преди засаждането на разсада.
Грижи
Важно е в началото да плевите разсада и да не позволявате появата на плевели. Не трябва да пропускате и разрохкването на почвата. Броколите се поливат на 6-7 дена. Но, разбира се, ако времето е сухо и температурата е над 25 градуса, то поливките трябва да бъдат по-чести.
Прибиране на реколтата
Броколите се прибират преди да са разцъфнали цветчетата им. Трябва внимателно да следите растенията, за да не изпуснете точния момент, когато да ги отрежете.
Как да разберем, че броколите са готови за прибиране?
Необходимо е да обърнете внимание на следните неща:
- Размерът на главите - готовите за обиране броколи имат диаметър около 12-14 см.
- Окраската – броколите трябва да имат тъмнозелен цвят и цветчетата да са затворени.
Ако цветчетата започват да пожълтяват трябва веднага да оберете броколите, за да не се провали цялата ви реколта. Прибирането е добре да става сутрин. Препоръчително е да отрязвате главите с чист нож.
Най-често от момента на покълването на семената до първото бране минават 60-65 дни. Обикновено брането на броколи продължава до средата на септември. Цялата реколта трябва да се прибере преди първите студове.
След като сте отгледали прекрасни броколи със сигурност ще намерите вкусни рецепти, за да им се насладите. С тях може да приготвите супи, да ги задушите или изпечете на фурна, да ги приготвите със сметана или други сосове.
За всеки вкус – ще се намери подходяща рецепта. Важно е да се опитвате все по-често да сервирате на трапезата полезните броколи.