Да отгледаме кимион в градината!
Снимки: Pixabay.com
Кимионът е подправка със специфичен вкус. В българската кухня той традиционно се използва най-вече при сушено месо, в наденици и суджуци, но също така и в колбаси, кюфтета, кебапчета, яхнии, сирена, картофи. Комбинира се добре с черен пипер, червен пипер, лук, чубрица.
Задължителен е и при приготвяне на някои ястия от индийската и арабската кухня. Всъщност от растението се използват плодовете-семки като подправка, те имат характерен горчив вкус и силнен, топъл аромат, дължащ се на високото съдържание на етерични масла.
Много често кимионът се бърка с кима, но това са различни подправки и лесно могат да се различат по аромата. Кимионът е едногодишно тревисто растение. Достига височина до 30 см. Цъфти с малки бели или розови цветове.
Отглеждане
Кимионът се отглежда по същия начин както и другите подправки и билки. Той не е претенциозен, не изисква специални грижи и култивирането му в градината е лесно.
Място
Кимионът е топлолюбиво растение и предпочита слънчево място.
Засяване
Отглежда се от семена. Те се засяват на закрито през втората половина на април, а на открито в началото на май. Може да покриете лехите с найлон за по-сигурно.
Схема на засяване
Дълбочината, на която е добре да засеете семената е 2-3 см. Разстоянието между редовете трябва да е 40-50 см.
Поникване
Ако се отглеждат в оранжерия или на закрито семената поникват след 10-12 дена, а на открито – след 14 дена. Младите растения на кимиона са по-нежни в сравнение с другите подправки.
Но тяхното предимство е, че поникват дружно и се развиват много добре, почти без да боледуват. Разстоянието между растенията е добре да се остави между 7-10 см.
Грижи
За да се развива добре кимионът е необходимо редовно поливане, разрохкване на почвата и плевене.
Реколта
Семената, които се използват като подправка, узряват през август – началото на септември. Те лесно се разпръскват, когато презреят, затова е добре да не се бавите с прибирането им.
Сушене
Събраните семена се сушат на сенчесто и проветриво място, например под навес. Изсушените семена се съхраняват на сухо място в платнени торбички.
Здравословни ползи
Кимионът освен ароматен е и полезен. Освен че ще внесе интересен вкус в ястията, той ще подпомогне и здравето ни. Доказано е, че кимионът намалява кръвната захар, подобрява паметта и има силни антиоксидантни свойства. Освен това има противогъбично действие, помага при астма и проблеми със стомаха има газогонно и жлъчегонно действие.
Ако решите да засеете кимион във Вашата градина, може да поръчате семена от нашия сайт. А ако имате въпроси относно отглеждането му, нашите агрономи са на Ваше разположение.