Деформирани домати с резки – на какво се дължи?
Снимки: Pixabay.com
Вече започнахме да берем домати от градините ни. Прекрасният вкус на свеж градински домат не може да бъде сравнен с нищо и сега е времето да му се насладим напълно. Но много наши клиенти ни пишат, че се сблъскват със следния проблем - деформирани, ръбести домати, които имат резки в сиво-кафяв цвят. Те се интересуват на какво се дължи това и дали е болест?
Деформираните домати са често срещани, пише руския сайт semena-zakaz.ru. Но можем да ви успокоим – това явление не е в резултат на болест. По-скоро е физиологичен проблем, който се проявява при определени видове домати. И също така не оказва никакво влияние на вкуса на домата. Той продължава да е все така вкусен, сочен и ароматен.
Размер и форма на плода
По принцип такива ръбове и изкривявания се получават при сортовете домати, които са едри и имат плоско-кръгла форма. Броят и разположението на резките е различен и според някои специалисти зависи от семенните камери. Така че в повечето случаи с неправилна форма и ръбове са едрите плоскокръгли домати и това трябва да се приеме като страничен ефект на сорта.
Пресаждане на доматите с плодове и завръзи
Понякога неправилната форма на домата може да е резултат и от факта, че разсадът е пресаден в градината или оранжерията по-късно от необходимото, когато вече са формирани не само цветове, но и плодове. При самото пресаждане кореновата система малко или много пострадва. Трябва й време да се възстанови и растението да се прихване наново. Ако в този момент върху него вече са формирани малки доматчета този стрес ще окаже влияние и върху тях. Те ще наедреят и ще узреят, но може да се очаква да бъдат с неправилна форма. За да се намали стресът, най-големите плодове трябва да се отстранят от растението още преди разсаждането.
Грешки при подхранването
Много градинари прекаляват с внасянето на азот в почвата, използвайки торове богати на този елемент през целия вегетационен цикъл. Трябва да имате предвид, че азотът е необходим само в началото на вегетацията на доматите, а прекаляването с него води до образуване на голяма листна маса, понижава устойчивостта на растенията на бактериални и гъбни болести, както и води до деформация на плодовете. В момента, когато масово се формират плодове, трябва да се използват торове богати на калий.
Рязката промяна в температурите
Времето през лятото не винаги е постоянно топло и стабилно през всичките три месеца. Често се случват застудявания, както и разлики между дневните и нощни температури. Всичко това оказва влияние на доматите. Те са топлолюбиви растения и се развиват най-добре при температура около 25 градуса. Съществените резки температурни разлики обаче оказват влияние. В резултат на този стрес растежът може да спре, както и формирането на плодове. Може да не се появят нови цветове, а вече формираните плодове да не узреят.
Високите температури също не влияят добре на развитието на растенията – забавя се фотосинтезата. Затова се препоръчва през горещите летни дни вратите на оранжерията да се оставят отворени, а вечер да се затварят. За да преодолеят доматите по-лесно температурните промени, е добре да се подхранват с калиеви торове.
Масово премахване на листата и култуците
Това може да е друга причина за появята на ръбове и резки по доматите. Ако сте премахнали голяма част от листата наведнъж растението изпитва стрес и забавя развитието си. Именно затова премахването на листата се препоръчва да става постепенно, най-много три наведнъж. Най-добре е да премахнете първо най-долните листа, които са пострадали от влагата при поливането и които пречат на проветрението.
Както вече споменахме ръбовете и резките не влияят по никакъв начин на вкусовите качества на доматите и вие ще може да се насладите на прекрасния им вкус и аромат.