Как да отгледате зелена салата у дома: Стъпка по стъпка

24.09.2024
2024-09-24 19:03:00

Снимки: Pixabay.com

Зелената салата свързваме най-често с пролетта и свежестта, която носи на трапезата ни след студената зима. Всъщност при правилно отглеждане можем да ѝ се наслаждаваме целогодишно.

Освен наслада за сетивата, зелената салата е и изключително полезна за организма. На първо място марулята притежава противовъзпалително и антибактериално действие, освен това ще помогне да се хидратирате в жегите, защото съдържа калий, който регулира равновесието на течностите в тялото.

Зелената салата подобрява състоянието на косата и кожата и колкото и да ви се струва странно – ще ви помогне при безсъние. Важно е да спазвате правилна агротехника, за да отглеждате целогодишно свежия листен зеленчук.

При нас ще намерите невероятно разнообразие от семена за салати, които да отглеждате в градината. Салатата може да отглеждате директно чрез сеитба на семена или чрез отглеждане на разсад.

Как да изберете подходящите семена

Всичко зависи от това кога и къде ще отглеждате зелената салата. Ако предвиждате част от реколтата да получите през зимата т.нар. предзимно засаждане, то тогава ви съветваме да изберете по-студоустойчиви сортове.

Ако ще отглеждате салатата в оранжерия или тунели също е добре да се насочите към сортове специално създадена за отглеждане на закрито. Изборът на сортовете, които ще засеете на открито, зависи основно от вашия вкус. В нашия онлайн магазин предлагаме и специални сортове за отглеждане в саксия на балкона.

Засаждане и грижа

Салатите могат да се отглеждат както на открито, така и в оранжерия и най-често от разсад. Грижите за разсада включват осигуряване на оптимална температура, достатъчно светлина и вода, както и проветряване.

След разсаждането грижите за салатите включва окопаване, поливане и торене. Правилното хранене ще ви осигури богата реколта. Важно е да използвате комбинирани торове, богати на азот, фосфор и калий.

Грижа за почвата

Марулята вирее добре в рохкава умерено влажна почва на слънчево място, защитено от ветрове. Добре е преди засяване на семената или разсада в почвата да я наторите с комплексен тор. Препоръчваме ви пролетно-летния тор, подходящ за пролетните зеленчуци.

Поетапна сеитба

За да се радвате почти целогодишно на свежи зелени салати е добре да ги засаждате поетапно в градината.

Препоръчителните месеци са следните:

  • 1 сеитба – Април и Май;
  • 2 сеитба – Май-Юни;
  • 3 сеитба – Юли;
  • 4 сеитба – края на Октомври началото на Ноември.

За късна есенна и зимна реколта са подходящи сортовете Ромен. А ако искате по-ранна реколта, но нямате оранжерия на помощ идват градинските тунели, които ще намерите в сайта ни.

Те ще ви осигурят нужните условия, за да се радвате на ранни пролетни марули със зелени листа. Важно е често да проветрявате, за да не допуснете повишаване на влажността и загниване на марулите.

Поливане

Важно е да осигурите навременни и регулярни поливки на салатите. Внимавайте, когато започне завиването на главите ще трябва да намалите поливките, защото може да предизвикате загниване.

Добре е да поливайте рано сутрин или късно вечер, за да постигнете оптимални резултати.

Грижа за реколтата

Ако отглеждате салатата на открито е важно да приберете реколтата преди първите слани, защото в противен случай качеството ѝ се влошава.

Ако я отглеждате в оранжерия ще можете да се наслаждавате на нейната свежест и през зимата. 

Какви семена за салати ще откриете в Sortovisemena.bg?

При нас ще намерите невероятно разнообразие от различни сортове салати: главести, листни, ромен, зелени и червени, ранни, средно ранни и късни сортове.

Много търсени от нашите клиенти са и миксовете от различни сортове салати, с които можете да си осигурите разнообразие и различни вкусове. 

Защо да се доверите на Sortovisemena.bg?

Ние работим с проверени партньори и семената, които предлагаме са качествени и с добра кълняемост. При нас ще намерите освен посадъчен материал, но и всичко необходимо за отглеждането на различните култури.

Нашите агрономи са на ваше разположение за консултация и съвет. Доверете се на професионализма!