Как да отглеждаме зеле в градината?
Снимки: Pixabay.com
Зелето е познат и традиционен зеленчук у нас. Отглежда се почти във всяка градина. И макар че никак не е капризно все пак има своите изисквания, които е добре да спазваме, ако искаме да се радваме на богата реколта.
Избор на семена на зеле
Преди да се пристъпи към засяването на семената трябва да решите точно за какво ще отглеждате зеленчука – за салати и прясна консумация или за консервиране през зимата и за приготвяе на добре познатото кисело зеле.
От това зависи и сорта, който ще изберете. При нас ще откриете изключително разнообразие от семена за отглеждане на зеле, наред с добре познатото ви бяло зеле Дитмарско и доста интересни видове
Червено зеле Мохикан - Хибридът е подходящ за прясна консумация, консервиране и дълготрайно съхранение. Реколта в рамките на 115-125 дни след засаждането на разсад. Зелките са кръгли, твърди, с тегло 1.9-2.4 кг, устойчиви на напукванеи с червен цвят.
Зеле Scarlet pearl F1 - е хибриден сорт, за пролетно отглеждане. Вегетация 55 дена след разсаждане. Зелката е стегната и компактна, кръгла, с тегло 1,0-1,5 кг. Сортът е устойчив на черно кореново гниене и фузариум.
Семена зеле бяло Express - Супер ранен сорт зеле с конусовидна форма на главата, с тегло приблизително 0,8-1,0 кг. Вегетация 45-50 дни след засаждането на разсада. Предназначен за най-ранна реколта в оранжерии или на открито. Препоръчва се за готвене или за приготвяне на пресни салати.
Семена зеле Зелена перла F1 - Сортът е подходящ за пролетно и лятно производство. Вегетационен период на пролетно производство - 70-75 дни. Вегетационен период на лятно производство - 80-85 дни.
Растението е компактно със средна големина, тъмнозелено на цвят, теглото достига до 1,5 – 2 кг, формата на главата е тип топка. Използва се за прясна консумация и за консервирване. Сортът е устойчив на черно гниене и е толерантен на фузариум.
Семена зеле червено Ред Джуел (Ред Руки) - Подходящ хибрид червено зеле за средно ранно и късно производство. Вегетационен период 65 - 73 дни след разсаждането. Отлично съчетани цвят, форма, вкусови качества и съхраняемост. Формира глави с тегло 1.5 - 3 кг в зависимост от времето и гъстотата на разсаждане.
Как трябва да се засяват семената на зелето?
За разсад ранните сортове се засяват от началото до 20-ти март, средните от 25 април, а късните от първите дни на април до края на месеца. По принцип от засяването на семената до разсаждането на разсада минават около 45-50 денонощия.
Преди да пристъпите към засяване на семената трябва сами да подготвите или да закупите качествен субстрат. Ние предлагаме специален торфен субстрат за разсади на литовската фирма Сулинкай. Той е с фина структура, допълнително обогатен с микроелементи и NPK торове.
Професионално подготвен и готов за употреба субстрат за сеитба на семена и разсад. В производството на субстрата Suliflor Premium Propagation са използвани само чисти органични материали и натурални минерални добавки.
Фината структура на сместа подпомага бързото покълване и лесната адаптация след пресаждане. Не бива да използвате почва от градината, в която сте отглеждали зеле, защото тя може да е заразена с бактерии, които да предизвикат болести в разсада.
Когато засеете семената ги покрийте с лист хартия или найлон, за да може да се предотврати бързото изпарение на влагата. Поставете съда на сравнително топло място – около 20 градуса. Първите разсади трябва да се появят 4-5 денонощия след засяването.
След това премахнете покритието и преместете разсада на по-хладно място (около 6-10 градуса). Там разсадът трябва да остане докато се появи първият лист. Това става след около 7 дена.
Когато той е факт, на разсада трябва да осигурите следния температурен режим:
- в облачен ден температурата на въздуха трябва да е около 14–16 градуса
- в слънчев ден - около 14–18 градуса
- през нощта ― от 6 до 10 градуса
При оформянето на първия същински лист ще трябва да пикирате разсада. Час преди самото пикиране обилно полейте и овлажнете почвата.
Ако още в самото начало сте засели семената в отделни форми няма да има нужда от пикиране. Ние ви препоръчваме да изберете торфените саксийки за разсад, защото при тях няма да се налага да вадите младото растение от чашката и няма да има опасност да увредите корените му. Те се засаждат заедно с разсада.
Преди разсаждането на разсада в градината трябва да го закалите, за да могат растенията да се адаптират по-лесно.
Кога се пресажда разсадът на зелето?
Разсадът на ранните сортове зеле се пресажда тогава, когато растенията оформят 5-7 същински листа и достигнат височина 12-20 см.
Разсадът за средните и късни сортове следва да се пресади в градината тогава, когато достигне височина 15-20 см и да са оформени 4-6 същински листа.
По принцип ранните сортове се пресаждат в първите дни на май месец, средните – втората половина на май, а късните – в края на май и началото на юни.
Избор на място
Зелето се нуждае от слънчево място, което да е огрявано от слънчевите лъчи през целия ден. Предпочита песъчливи и глинести почви. Запомнете, че зелето не се отглежда в кисели почви.
Поливане
Много е важно да осигурите правилен режим на поливане на зелето. Тази култура се отнася към влаголюбивите. В горещите дни зелето трябва да се полива вечер, един път на два или три дена, а в дъждовни дни ще е достатъчно и един път на 5-6 дена.
След като полеете добре зелето почвата трябва добре да се разрохка.
Торене
Зелето се нуждае от подхранване. Още когато произвеждате разсада трябва да му осигурите нужните хранителни вещества, а след като го засеете в лехата трябва да продължите с торенето.
При нас ще намерите както конвенционални, така и биологични торове, а също и препарати, които да ви помогнат да се справите с болестите и вредителите по зелето.
Посъветвайте се с нашите агрономи и те ще ви насочат кой е правилният избор във Вашия случай.
Събиране на реколтата
Когато до прибирането на реколтата останат около 20 дена, трябва да прекратите поливките. В резултат в зелето се натрупват значително количество фибри, които ще подпомогнат дълготрайното му съхраняване.
При температура до минус 2 градуса през нощта, можете да започнете прибирането на главите. Не трябва да отлагате прибирането на реколтата, тъй като ако главите замръзнат, това ще се отрази изключително лошо на качеството им на съхранение.