Как да подготвим катерливите рози за зимата?

20.09.2024
2024-09-20 07:52:00

Снимки: Pixabay.com

Катерливите рози са едни от най-често срещаните в градините. Те са любими на градинарите заради многобройните си цветове и уникалния аромат. Правилно отглеждани, те ще се превърнат в украса на всяка градина. Много е важно обаче и правилно да ги подготвите за зимата. В противен случай измръзването може да причини непоправими щети на крехките растения.

Резитба – основни правила

През пролетта се извършва основната резитба. Тази процедура обаче е необходима и през есента и не е добре да я пропускате. Това гарантира устойчивостта на храста срещу замръзване, а също така подобрява циркулацията на въздуха, като по този начин намалява риска от развитие на сериозни болести. През есента розите се подрязват, преди първата слана. Ако температурата падне под 5°C, значи моментът е дошъл. За резитбата трябва да изберете остър инструмент и да направите разреза възможно най-внимателно. Освен това трябва да дезинфекцирате ножиците или инструмента, с който подрязвате, със спирт, за да предотвратите заразяване.

По време на резитбата тези издънки, които не са имали време да узреят, тоест меките, се отстраняват. Ще ги разпознаете по това, че имат бордо или червеникав оттенък. През зимата, дори и да са на закрито, те загниват и могат да бъдат опасни за другите издънки.

Всички сухи клони също се отстраняват. Прекалено дългите трябва да бъдат скъсени. След като премине първата слана, листата трябва да бъдат премахнати. След това всички мъртви растителни остатъци, които са около и под храста, трябва да бъдат отстранени.

Как да защитим кореновата шийка през зимата?

За да не загинат нежните растения през зимата, те трябва да бъдат защитени в областта на кореновата шийка. Това може да стане с помощта на традиционното мулчиране. Слоят от мулч трябва да бъде достатъчно висок, от 15 до 25 см. Материалът, който се използва за защита на увивните рози, трябва да е напълно сух. Подгответе го  предварително и го съхранявайте на сухо място. Като алтернативно решение можете да покриете кореновата шийка с градинска почва. Височината на земната могила е приблизително 30 см. По този начин може да се осигури пълна защита от студа - пръстта ще действа като изолатор не по-лошо от другите материали.

Осигурете покритие за увивните рози за зимата

Независимо от сорта, почти всички кателиви рози не са в състояние да издържат на неблагоприятните метеорологични условия и затова е наложително да ги покриете за зимата. Най-важното е да изпълните всичко правилно. Истината е , че по-голяма част от розите загиват най-често от спарване, а не от измръзване.

На първо място, издънките трябва да бъдат отстранени от опорите, след което внимателно се поставят на земята. По този начин ще предотвратите и евентуални щети от сняг и вятър. Ако катерливите издънки не се огъват заради прекомерна твърдост, тогава те трябва да бъдат наклонени постепенно, като правите това в продължение на няколко дни. Горната част на храста се завързва и след това редовно се издърпва надолу. В крайна сметка храстът все пак ще заеме позицията, необходима за по-нататъшен подслон. Освен това наклонените по този начин издънки трябва да бъдат обезопасени, за което можете да използвате телени скоби.

Покриването трябва да се направи след замръзване на горния слой на земята, когато температурата на въздуха падне под нулата и остане така няколко дни. Под издънките се поставя слой от смърчови клони.

Инсталирането на рамката е следващата стъпка. Използват се метални или пластмасови пръчки, които трябва да бъдат поставени на определено разстояние една от друга. Това ще предотврати увисването на тъканта, дори ако снеговалежът през зимата е силен. Рамката покрийте с какъвто изберете материал подобен на плат. Най-важното е да е дишащ, защото в противен случай розите ще мухлясат.

Допълнителният защитен слой трябва да бъде подсилен с дъски или камъни, което ще осигури стабилност срещу вятъра. Освен това розите могат да се покрият и с найлон, но само в райони със сурови зими. Ще бъде достатъчно да оставите вентилационни отвори в краищата, за да може въздухът да циркулира.

Как да осигурим защита от вредители и болести?

Дори и да подсигурите идеалните условия за зимуване на увивните рози, болестите и гризачите все още могат да ги повредят. За да предотвратите това, е необходимо да направите превантивно лечение. Непосредствено преди зазимяването напръскайте с фунгицид. Важно е дъждът да не отмие фунгицида, в противен случай третирането ще трябва да се извърши отново. В идеалния случай третирането се извършва преди покриване на храстите. След това трябва да изчакате препаратът да изсъхне напълно върху растенията и след това да извършите всички необходими манипулации.

За да се предпазят розите от гризачи, издънките трябва да бъдат увити във фина мрежа. Вътре, под покритието, можете да поставите специални продукти, чиято миризма да отблъсне гризачите.