Как правилно да съхраняваме цвеклото?
Снимки: Pixabay.com
Цвеклото е много полезен зеленчук и все по-често присъства в българските градини. Как обаче да съхраняваме правилно цвеклото през зимата? То е издръжлив зеленчук и може да се съхранява през цялата зима. Ще ви осигурява витамини и минерали през студените дни. Най-добре е да го съхранявате в мазето. Основната част от плодовете може да се съхранява и в хладилник или на балкона в найлонови торбички. Най-често срещаните болести по цвеклото са сиво, бяло гниене и фомоза.
Сиво гниене
Болестта възниква при разпространението на гъбичките в топлина и влага. Плодовете се покриват с прахообразно покритие със сив оттенък. Образуват се гниещи участъци. Не бива да ядете тези зеленчуци.
Борба със сивото гниене
За да предотвратите появата на болестта е нужно да предприемете следните мерки:
- Не съхранявайте цвекло с повредени или измръзнали участъци. По-добре е да не оставяте големи зеленчуци за дългосрочно съхранение.
- Преди да поставите кореноплодите в мазето за съхранение, то трябва да се изсуши и проветри добре, а стените и таванът да се варосат.
- Осигурете температурен режим 2-3°C, ниво на влажност 80-85% и добра вентилация.
- Поставете зеленчуците в кутии с малки дупки. Най-големите кореноплодни трябва да се поставят отгоре, а малките - отдолу.
- Леко развалено цвекло може да се оваля в пепел и да се съхранява отделно. Гнилите плодове не трябва да се съхраняват дългосрочно.
- Редовно проверявайте щайгите или сандъчетата с цвекло и отстранявайте развалените плодове.
Бяло гниене
Това гъбично заболяване засяга сърцевината на цвеклото и я прави мека и влажна. На повърхността на зеленчука се появява бял мицел. С течение на времето на негово място се образуват черни израстъци. Поради гниене, кореновата култура умира. Заболяването се развива при високи температура и влажност.
Има няколко метода за борба с бялото гниене:
- Избор само на здрави, неповредени кореноплоди.
- Почистване, проветряване и дезинфекция със сяра или вар.
- Поддържане на температура, влажност и вентилация.
- Редовен преглед на реколтата и отстраняване на заразените зеленчуци.
Фомоза
Болестта засяга плодовете по време на растеж и първо се образува в горната част на растението. След това фомозата слиза надолу до кореноплодите. При поява на заболяване по повърхността на стъблото и листата се образуват бели пухкави петна и кафяво-черни петна.
Как да избегнем фомозата?
За да предотвратите разпространението на фомоза, трябва да спазвате правилата за съхранение на цвекло:
- Беритба през втората половина на септември.
- Съхранявайте само здрави зеленчуци.
- Дезинфекцирайте мястото за съхранение.
- Осигурете контрол на температурата и вентилацията.
- Отстранете повредените зеленчуци от другите, за да не ги заразят.
За да предпазите цвеклото от болести или за да го лекувате от появили се такива може да използвате продуктите на испанската фирма Биона. Препоръчва ме ви:
Мимоза - създаден е на основата на растителни екстракти от Мимоза тенуифлора и Кверкус робур, с добавени киселини, органични киселини и карбоксили. Продуктът има системно и контактно действие и защитава растенията от гъбни заболявания. Действието му е насочено срещу патогените на Фузариум, Ризоктония, Склеротиния, Питиум, Алтернария.
Екуизил - продуктът е предназначен за защита от гъбични фитопатогенни агенти. Създаден е на основата на растителен екстракт от Полски хвощ (Equisetum arvense). Действа като превантивен и лечебен продукт срещу гъбична инфекция от Oomycetes – оомицетни гъби и други. Действа върху болести като мана, брашнеста мана, сиви петна , гниене.
Сулфо куик - микс от микронутриенти, Манган, Цинк и 31% Бионалична сяра. Продуктът осигурява по-голяма физическа устойчивост на болести, причинени от патогените на брашнестата мана.
Цвеклото трябва да се съхранява без листата. Преди да приберете зеленчуците в сандъчета, те трябва да бъдат проветрени. Може да поръсите отгоре цвеклото с дървени стърготини или торфена смес. Ако следвате всички препоръчани мерки, можете да се насладите на вкуса на кореноплода през цялата зима.