Прибиране и съхранение на главите и листата на целината
Снимки: Pixabay.com
Както знаете най-ценното на целината е нейният корен. Но освен това листата й също са чудесна подправка. Прибирането на целината обикновено е в края на есента точно преди мразовитите сутрини и нощи да се настанят в живота ни.
Ползите от кореновата целина
Кореноплодите са изключително полезни за здравето. Много е важно те да се консумират в периода, когато природата ни ги дава, защото точно тогава са най-полезни. Консумирането на кореноплоди намалява нивото на захарта и опасния холестерол в човешката кръв, нормализира теглото и укрепва на имунитета. Последното идва точно навреме преди зимния сезон с болестите, нали?
Главите целина съдържат витамини, минерали и фибри. Полезни са за хипертоници, хора с болки в ставите и стомашно-чревния тракт.
Как да отглеждаме целина?
Преди да стигнем до прибирането на реколтата нека уточним как е правилно да отглеждаме кореновата целина. Ето някои основни насоки:
- Семената се засяват един месец преди настъпването на пролетта
- Целината се нуждае от редовно поливане
- За да се получи реколта от големи корени през втората половина на цикъла на растеж, една част от почвата се изгребва от растенията.
Ако тези правила се спазват, можете да очаквате отлична реколта в края на есента.
Ние предлагаме семена за различни видове целина – главеста, дръжкова целина (селъри) и листна.
Прибиране на реколтата
Ето че вече стигнахме и до прибирането на реколтата. Коренът от целина расте бързо през септември и октомври. Прибирането на реколтата започва през октомври-ноември, преди началото на студовете. Зеленчукът обикновено понася леки студове, като продължава да расте.
Месец преди началото на събирането на корените на целината трябва да изрежете листата. След това разрохквате и изгребвате малко от почвата. Главите целина се изкопават в сух ден, като внимавате да не нараните корените с инструмента, с който ги вадите.
За да не се намали времето за съхранение, най-големите долни корени не се изрязват.
Добре измитите и подсушени листа заедно с дръжките се замразяват или се изсушават във фурна на 40 градуса. Прясно отрязаните листа ще издържат до седмица и половина, ако се поставят във вода и се съхраняват в хладилник.
Изсушените и замразени листа от целина са отлична ароматна подправка. Сухите подправки губят специфичната си миризма, когато се съхраняват в хартиен плик, но се съхраняват добре в стъклен буркан с плътно затварящ се капак за една година. Домакините смесват целината със сух магданоз и копър, като добавят и други подправки по свой вкус.
Правила за съхранение на главите целина
Добре почистените глави целина се поставят вертикално на един ред в сандъче, напълнено до половината с пясък. Съхранявайте ги на хладно, неосветено място. При +5/+10 градуса зеленчукът се запазва добре поне шест месеца.
Главите, които са дребни или, е добре да консумирате първи. Съхранявайте ги в хладилник. Така ще се запазят няколко седмици. За по-дълго съхранение и за да ги използвате не пресни, а термично обработени може да ги замразите. Преди това ги нарежете и разделете на порции.
Добавянето на целина към супи и ястия ги прави изключително ароматни и вкусни. Освен това носят и здравословни ползи. Пресните глави целина се използват за приготвяне на солени гарнитури и свежи салати. Младите листа също са чудесни за тази цел.
Както и да изберете да използвате целината в кулинарията със сигурност ще се насладите на аромата и вкуса й. Освен това тя е и изключително полезна. А ако имате въпроси, относно отглеждането й – нашите агрономи са на Ваше разположение.