Разнообразие от семена за дини

30.08.2021
2021-08-30 12:55:00

Снимки: Pixabay.com

Динята – така разхлаждаща в летните жеги. Освен вкусна обаче тя е и много полезна. Богата е на вода, захари, витамини и минерали, между които витамин С, витамин А, витамините В1, В5 и В6, както и калий и магнезий.

В динята се намират и други полезни вещества като каротини, от които бета-каротин и ликопен, аминокиселината цитрулин и смятания за уникален триптерпеноид – кукурбитацин Е. Динята е полезна за очите, кожата и сърцето.

Ако решите да отгледате този вкусен плод в градината си при нас ще намерите разнообразие от семена за различни сортове дини. Безспорни лидери в последните години са сортовете на фирмата Китано - Naisy F1 и Shany F1. Те са от типа Crimson Sweet. Изключително вкусни и високодобивни са. Издръжливи на болести.

РАЗНООБРАЗИЕ ОТ СЕМЕНА ЗА ДИНИ

Друг сорт, който определено заслужава Вашето внимание, е   ZLOTO WOLICY. Това са дини с жълта кора и червена сърцевина. Много атрактивни и вкусни.

Сигурни сме, че ще останете очаровани и от сорта  Гранат, който е без семки. Този сорт може да се отглежда както на открито, така и в оранжерии. Дините са овални, с тегло около 5-7 кг. Сърцевината е без семки, много сладка и сочна.

Нашите клиенти проявяват интерес и към жълтите дини от сорта Жаносик. Вътрешността е жълта, твърда, сочна и сладка с малко количество дребни семена.

Сортът дини Марибо, който предлагаме в нашия каталог, е подходящ за отглеждане при по-хладни метеорологични условия. Вегетационният му  период е 80–90 дни. Дините са овални със светлозелена кора с по-тъмни ивици. Сърцевината им е червена, сочна и много сладка.

Който и сорт да изберете да засеете, трябва да се съобразите с някои специфични изисквания за отглеждане на дините, за да се радвате на богата реколта.

РАЗНООБРАЗИЕ ОТ СЕМЕНА ЗА ДИНИ

Засяване

Времето за засяване зависи от температурните условия. Когато почвата се затопли до 12-15 градуса и опасността от слани е отминала може да засеете семената на дините.

За да поникнат е необходимо да има трайно задържане на температурата около 14-16 градуса. А оптималните температури за развитие на дините са 18-25 градуса. При по-ниски температури или при рязко застудяване семената на дините загиват.

Най-често дините се засаждат в края на април. Те се засяват в гнезда, като между отделните гнезда разстоянието трябва да е около метър, а между редовете около 2 метра. В гнездата се засяват по 4-6 семки, като след поникването се оставят 2 от най-добре развитите растения.

Място

Дините се нуждаят от светлина и затова мястото трябва да бъде открито и слънчево. Предпочита се южно или югоизточно изложение. То трябва да е защитено от ветрове. Когато избирате къде да засеете дините е добре да се съобразите и със сеитбооборота. Добри предшественици са лукови и кореноплодни култури.

РАЗНООБРАЗИЕ ОТ СЕМЕНА ЗА ДИНИ

Почва

Дините виреят добре в топли, рохкави, проветриви и плодородни почви. Най-подходящи са глинесто-песъчливите.

Окопаване

Десет дена след поникването на семената се прави първото окопаване на растенията, а две-три седмици след това и второто.

Поливане

Правилното поливане на дините е от изключително значение за вкуса и качеството им. Регулярното поливане трябва да продължи, докато дините достигнат диаметър 15 см.

Въпреки мощната коренова система, високата смукателна способност на корените, силно разклонените листа и восъчния налеп по зелените части на растението, за да придобият отлични вкусови качества дините се нуждаят от напояване. За да не се влошат вкусовите им качества в периода на узряването поливките трябва да бъдат прекратени.

РАЗНООБРАЗИЕ ОТ СЕМЕНА ЗА ДИНИ

Прибиране на реколтата

Кога са готови дините за прибиране? Традиционно това са месеците юли-август, но самите растения ще ви дадат най-точен отговор. Появата на гланц по плодовете и окапването на власинките по дръжките са признаци, че може да започнете беритбата.

Следващият етап е най-желаният от всички – да се насладите на вкусните плодове, които сте отгледали. Може да ги консумирате самостоятелно, да ги включвате в плодови салати или в смутита. Летните жеги определено са по-поносими с дини!