Стимулирайте зеленчуците с подхранващи препарати
Снимка: Pixabay.com
Началото на топлите месеци е белязано с необичайно силни валежи, придружени с градушки и това подлага зеленчуците на стрес. Има опасност от развитието на болести. Оплождането е затруднено. Много стопани са притеснени за реколтата си. Какво можем да предприемем?
Нашите агрономи ви предлагат решение на този проблем. Техният съвет е в този период да включите т. нар. Стимуланти на растежа. Това са биопрепарати, богати на микроелементи, които подпомагат развитието на растенията, подхранват ги и подсилват растежа им. Те са екологични и са произведени от изцяло органични продукти.
За предпазно пръскане срещу болести предлагаме биологичния препарат Био хийл заедно с Вигор Л Рапидо. Комбинацията от двата продукта предпазва растенията от гъбични заболявания, подхранва ги и ускорява фотосинтезата.
Заради увеличената въздушна влажност, причинена от обилните валежи, оплождането на цветовете на доматите и краставиците в момента е компрометирано. За задържане на цветовете на зеленчуците и за подобряване на оплождането препоръчваме комбинацията от Микраб Боро и Микраб Магнезий. Тази комбинация подпомага оплождането на растенията, задържането на цвета, ускорява движението на елементите в растителната система.
Във фазата на наедряването на доматите и краставиците, пръскайте с Магни Калций и Матурандо. Двата препарата увеличават фотосинтезата, ускоряват растежа и подпомагат узряването. Калцият премахва гниенето на доматите, горчивината по краставиците, укрепва клетъчните стени и предотвратява напукването на плодовете.
По време на цялата вегетация може да се използва Хидро голд вег- течен препарат с балансирано съдържание на бързоусвоими аминокиселини, желязо, мед, бор и други микроелементи. Той се използва за увеличаване на съдържанието на протеини, ензими и захари.
Забележка: за преодоляване на стреса от екстремни природни условия - високи температури, градушка, силен вятър и други, прилагайте Микраб рейм. Той ще мобилизира устойчивостта на растенията, ще намали вредите, ще запази и подобри органолептичните качества, ще увеличи устойчивостта към патогени.
Автор: инж. агроном И. Георгиева