Сминдух – ароматна и полезна подправка
Снимки: Pixabay.com
Сминдухът е позната и обичана подправка. Той е основна съставка на традиционната шарена сол. Интересно е, че с името сминдух наричаме изсушената зелена подправка, а стритите семена на растението са познати като чимен.
Сминдухът има различни наименования в различните краища на страната – рогата чубрица, крива мерудия и още много. Това е доказателство, че подправката е добре позната отдавна и се използва масово.
Сминдухът съдържа много полезни вещества - фосфор, магнезий, желязо, витамин РР и много други. Неговите ползи са открити отдавна и затова той присъства много често и във фармакологията и народната медицина.
Като подправка чименът е много често използван в арабската, арменската и гръцката кухня. Сминдухът като зелена подправка се добавя в различни ястия и внася много специфичен аромат.
Ако решите, може да отгледате ароматната подправка в градината или в сандъчета на балкона. Тя не е претенциозна и се отглежда лесно. Сминдухът е едногодишно тревисто растение от семейство Бобови. То не е студоустойчиво. Достига височина 50 см.
Засейте семената през пролетта – март-април-май. Сее се на редове с разстояние между тях 20 см, а между семената в реда около 15 см.
Място
Сминдухът предпочита слънчеви места, които да са защитени от вятър и течение. Имайте това предвид и изберете най-слънчевото място независимо дали ще го засеете директно в градината или в сандъчета на терасата.
Почва
Най-важното е почвата да е плодородна и добре дренирана. Освен това тя трябва да е рохкава и лека.
Температура
За да поникнат семената оптималната температура е около 10-12 градуса. След 2 до 4 седмици семената поникват. За да се развива добре растението има нужда от температура около 20-25 градуса.
Поливане
Сминдухът има нужда от регулярно поливане, но трябва да сте внимателни да не го преполеете, защото това ще е фатално за него. Когато семената започнат да се оформят - поливките трябва да се намалят. А по време на узряването - съвсем да се прекратят.
Торене
Когато почвата е плодородна може и да не внасяте допълнително торове, но все пак в периода на бутонизация и оформянето на плодовете е добре да подхраните растението с калиево-фосфорни торове. Трябва да сте внимателни с торовете, богати на азот, защото те стимулират оформянето на листа, но забавят узряването на семената.
Сминдухът цъфти през юни и ухае с прекрасен аромат. Семената започват да узряват през август-септември. Реколтата се събира тогава, когато 2/3 от семената са кафяви.
Сминдухът по принцип е устойчив на болести и вредители и не би трябвало да имате проблем при отглеждането му. Ако обаче срещнете трудности, можете да потърсите съвет от нашите агрономи.
В кулинарията, както вече споменахме, това растение има две наименования. Изсушената зелена част се нарича сминдух и тя се добавя на различни яхнии и ястия. Сминдухът е и основна част в шарената сол.
Листата на сминдух са особено богати на :
- калий
- селен
- фосфор
- магнезий
- желязо
- калций
- витамин С, В1, В2, РР и фолиева киселина
Сминдухът е чудесен помощник за намаляване на нивата на холестерола и кръвната захар.
Смлените зърна на растението обаче се наричат чимен. С него се овкусяват - наденици, пастърми, суджуци, кайзеровано месо и др.
Ако желаете да отгледате сминдух в нашия сайт ще намерите семена, които да засеете. Нашите агрономи са на Ваше разположение ако имате въпроси, относно отглеждането на ароматната подправка.