Защо морковите са дребни и какво да правим с тях?
Снимки: Pixabay.com
Много градинари се сблъскват със следния проблем: посадили са моркови, грижили са се старателно за тях, но накрая реколтата е дребна. Ако и при вас се случи същото - не се притеснявайте. Дори и по-малки по размер морковите са също толкова вкусни и полезни, а и има много варианти да ги оползотворите.
Но преди да преминем към тях, нека се опитаме да разберем, защо се е получило така. Защо реколтата от моркови е дребна.
Причини за лошия растеж на морковите
Морковите не наедряват и остават дребни по няколко причини:
1. Неподходяща почва
Независимо от сорта морковът расте слабо във влажна или суха почва. В тежка почва кореноплодите израстват криви. Има значение и киселиността на почвата - тя не трябва да бъде кисела.
2. Неблагоприятно време
Семената на морковите поникват, когато въздухът се затопли до +3 ° C. Ако сеитбата е извършена при температура на въздуха +18 ° C и повече, растежът на разсада се забавя драстично.
3. Лошо качество на семената
Преди да засадите семената трябва да проверите техния срок на годност. Важно е също така да обърнете внимание и какви са сроковете на узряване.
4. Гъсто засяване
Когато засявате семена трябва да внимавате с дълбочината и гъстотата. Прекалено гъстото засяване (по-малко от 4 см) ще попречи на кореноплодите да развият пълния си потенциал и те ще останат дребни. Затова е много важно да правите разреждане на разсада. Напомняме ви, че преди да пристъпите към разреждането трябва да полеете почвата. Така няма да има опасност да нараните съседните моркови.
5. Дълбочина на засяване
Дълбочината на засяване на семената също е от съществено значение за добрата реколта. В рохкава и песъчлива почва семената се засяват на дълбочина 4-5 см, а в глинеста – на 1 см. Тъй като кореноплодите растат те се загърлят.
6. Нарушение на сеитбооборота
Морковите ще растат добре на места, където преди това сте отглеждали картофи, краставици, домати, зеле, лук или чесън. В никакъв случай не бива да засявате морковите на едно и също място две години подред.
7. Недостатъчно светлина
Морковите растат добре, когато до тях достига достатъчно количество светлина. Не е добре да ги отглеждате на сенчесто място.
8. Грешки при поливането
И недостатъчната и прекалената влажност са вредни за морковите. Честотата на поливане зависи от стадия на развитие. Прекомерната влага в края на сезона води до нацепване на морковите. Обилното поливане е необходимо в началото на вегетацията. Тогава е необходимо да поливате 3 пъти седмично, като най-добре е това да става във вечерните часове. На 1 кв.м. трябва да се падат по 4 л вода. В средата на вегетацията периодичността на поливките е 1 път на седмица, а поливната норма е 1 кофа на 1 кв.м.
9. Липса на полезни вещества
Ако наторявате почвата с оборски тор, трябва да направите това 2 години преди засаждането на морковите. Не прекалявайте с азотсъдържащи торове, които стимулират растежа на горната част на морковите. Използването им е допустимо само до момента, в който формирането на кореноплодите още не е започнало.
Какво да правим с дребните моркови?
Не си струва да съхранявате дребните моркови през зимата. Те ще изсъхнат и ще изгният, защото кореноплодите губят влагата си прекалено бързо. Те трябва да се използват веднага след прибирането им. След няколко дена дребните моркови омекват, не могат да се почистят и да се използват.
Има няколко начина да употребите дребните моркови:
- настържете и след това замразете;
- използвайте за приготвяне на зимни заготовки;
- изсушете във фурната или в сушилня за зеленчуци.
Замразените моркови може да добавяте в супи или други ястия. Освен това от тях приготвят консерви, сладка и сокове. Ще ви предложим и няколко рецепти.
МАРИНОВАНИ МОРКОВИ С ЧЕСЪН
Необходими продукти:
- малки моркови - 1 кг;
- чесън - 0,15 кг;
- растително масло - 150 мл;
- вода - 1 л;
- сол - 1 чаена лъжичка;
- захар - 2 супени лъжици;
- оцетна есенция 70% - 25 мл.
Обелените моркови се нарязват на кръгчета. Дебелината на всяко е 5 мм. Кръгчетата се потапят в гореща вода. След 2-3 минути се отцеждат в гевгир и се охлаждат. Към поставените в купа моркови се добавят ситно нарязаният чесън и олиото. Обърква се добре. Зеленчуците се подреждат в предварително стерилизирани буркани. Заливат се с марината, след което се запечатват.
За да приготвите марината, завирате вода, добавяте захар и сол към нея, разбъркайте и кипвате отново. След това изсипете оцетната есенция във водата.
ХАЙВЕР ОТ МОРКОВИ
Необходими продукти:
- малки моркови - 1,5 кг;
- домати - 2 кг;
- чесън - 2 средни глави;
- растително масло - 1 супена лъжица;
- сол - 4 супени лъжици;
- захар - 2 супени лъжици;
- 9% оцет;
- черен пипер на вкус.
Към обелените и нарязани домати и моркови се добавят олио, сол, захар. След това задушете за 1,5 часа на слаб огън, като разбърквате от време на време. 25 минути преди да са готови, добавете черен пипер и нарязан чесън, а 10 минути преди да са готови се залива с оцет. След това съдържанието се разбърква добре и се оставя за 3-5 минути под затворен капак. След това се подреждат в предварително стерилизирани буркани и се затварят.
СОК ОТ МОРКОВИ
Необходими продукти:
- малки моркови - 1 кг;
- захар - 3 супени лъжици;
- малко лимонов сок.
Преди приготвяне морковите трябва да са много добре измити и обелени. След това сокът на морковите се изцежда чрез сокоизтисквачка. В получения сок се добавя захар и лимон. Разбърква се добре, разпределя се в стъклени шишета или буркани и се запечатват.
Продуктите от моркови са много полезни за организма като цяло и за храносмилателната система в частност. Те съдържат много витамини и ценни микроелементи.