Спиртомери и захаромери

Спиртомери и захаромери

Домашното производство на вино и ракия е традиционно за страната ни. Процесът е сложен и доста прецизен, изискващ опит и знания. Смесването на аромати, изчакването на точния момент за приключване на даден етап, спазването на хигиена - всичко е от значение.

Важно е внимателно да се наблюдава и анализа всеки етап. Затова и най-добрите ви помощници, ако решите да си направите домашно вино и ракия са захаромерът и спиртомерът. Тези уреди ще ви помогнат да прецизирате действията си и както и да изберете добавките, които да сложите на ракията или виното. 

Какво представляват спиртомерите и захаромерите?

Захаромерът измерва захарното съдържание в плодовия сок. Благодарение на него може да измерите захарността на ширата на Вашето грозде и да прецените дали е нужно да добавяте захар или обратно, ако е прекалено висока, да добавите дрожди, за да се осъществи ферментацията.

С него може да проследявате прецизно целия процес на ферментация на вашите джибри. Някои захаромери могат на база на измерената захарност да прогнозират градусите на Вашето вино. На пазара се предлагат вече и оптични захаромери, които измерват с по-голяма прецизност и точност.

От друга страна, спиртомерът измерва алкохолния градус в спиртните напитки. Той ще Ви е от помощ, когато трябва да определите градуса на произведената от Вас ракия, например. Производителите знаят колко важно е това. На пазара ще намерите и оптични спиртомери, които са много точни в показанията си. 

Какви видове уреди ще откриете при нас?

При нас  ще откриете разнообразие и от двата уреда. Обикновено захаромерите и спиртомерите са калибрирани да измерват най-точно при температура от 20 градуса Целзий. Някои уреди имат имат стикер ATC, което означава, че имат система за автоматична компенсация на температурата.

Това означава, че това, което измерите е реалната стойност, без да се налага да правите корекции и да преизчислявате спрямо температурата. 

Други спиртомери и захаромери са снабдени с вграден термометър за измерване на температурата на разтвора, за да бъде коригирано показанието на спиртомера или захаромера, чрез таблици за корекция. 

Как да използвате спиртомерите и захаромерите?

При захаромерите по-ниската концентрация на захарност в плодовия сок е предпоставка за потъване на уреда, докато при алкохолните напитки по-ниската концентрация на алкохол е предпоставка за изплуване на уреда.

Поради това скалата на захаромера е с нарастващи стойности на скалата от горната част на уреда към долната, а при спиртомерите е обратно скалата е с намаляващи стойности от горната част на уреда към долната.

Защо тези уреди са важни?

Прецизността е от изключително значение при производството на вино и ракия, затова и двата уреда са много важни и ще бъдат ваши верни помощници. Целият процес на производство на вино може да бъде провален, ако не измерите правилно захарността на гроздето. При варенето на ракия е много важно да се измери точно достигнатия алкохолен градус.

За правилната употреба на захаромера и спиртомера е важно да имате предвид и точния момент, в който да ги използвате, както и съпътстващите условия. Температурата на измерваната напитка също е важна. Прочетете точно инструкциите за употреба към всеки уред преди да започнете да го използвате. 

Защо да се доверим на SortoviSemena.bg?

При нас ще намерите различни видове спиртомери и захаромери от проверени производители, на които можете да се доверите. Нашите консултанти ще ви помогнат да изберете подходящия за вас.

В сайта и физическите ни магазини ще намерите всичко необходимо за домашното производство на вино и ракия - съдове, добавки, аромати, дрожди и други.